ASKERİ HAVACISIN, “ASKERİ” KAL!

Geçtiğimiz günlerde askeri hava aracı bakım profesyonellerinin zorlu şartlar altında çalışarak elde ettiği tecrübelerinin, askeri havacılık kariyerlerinin sona ermesiyle birlikte belgelenemediği için bittiğini belirttiğim bir yazıyı paylaştım. Yine aynı yazımda bunun ABD’de böyle olmadığını, temel seviyede bir kursla askeri havacılıkta elde edilen sağlam ve güçlü kariyerin hiç durmadan sivilde de devam ettiğini ekledim. Birçok askeri havacıdan destek mesajları almam, mutluluğumun yanında bu konuda doğru yolda olduğumun da göstergesiydi.

Ancak, bunun yanında farklı seslerde olmadı değil, “bunun kanunen mümkün olmadığı, askerliği ve bu süreci bilerek kabul etmeselerdi” demeye getirenler bile oldu. Buna ek olarak daha ilginç bir arkadaşta, “sivil havacılıkta onaylayıcı olmak için belirli şartların sağlanması gerektiğini” belirterek, TAŞ DEVRİNDE çalıştığımız için (biz askeri havacılar belli şartlar sağlamadan çalışıyormuşuz, tüh! Ben de eksik ne diye soruyordum kendi kendime) bizim hiç bilmediğimiz kritik bir bilgiyi benimle paylaştı. 24 yıllık havacıyım ve hiç duymadığım, okumadığım bir şey daha iletti bana, SHY 66- IR 66.A.30e ve EASA Part 66.A.30(e) talimatlarını okumalıymışım! Meğer her şey orada yazıyormuş. Al sana “kara muratttt”. Sonra part 145 yazdı, part 147 falan yazdı. Ve son olarak noktayı koydu, bu iki alanı aslında eşit görmek birazcık mantıklı gelmiyormuş, (ama biraz, o da bizim hatrımız için, kırılmayalım, ağlamayalım) askeri havacılığı yadsımıyormuş amma sivil havacılıkta direkt karşılık bulmazmış. Tüh be tüm ümitlerim yerle bir oldu.

Önce bir duralım, soluklanalım sonra başlayalım. Senin isminin yanında sıra sıra yazdığın model numaralı uçakların üreticisi olan ülke ve organizasyonu, bunu kabul ederken ve hatta önceliklendirirken bile sana “kimsin” diye sorarlar güzel kardeşim!

Baştan bir şeyi belirtmeliyim, Askeri Hava Aracı Bakım Profesyonellerinin öncelikli derdi emekli olalım, hemen sivil havacılıkta çalışalım değil. Bizim önceliğimiz yok sayılan (görünmez kahramanlar olarak adlandırıldığımız gibi olan görünmez kabul edilen) yıllarımızı, emeklerimizi, tecrübelerimizi, kanımızı, terimizi ve gözyaşımızı belgelendirmek!!! Bunu zaten SHGM’den beklemiyoruz. Bunu ancak bir Askeri Havacılık Otoritesi yapabilir. Sonraki adımlarda elbette bu dönüşüm ve uyum süreci için SHGM ile çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Gelelim asıl konuya, bu mecrada ve www.erolalper.com adlı internet sayfamda askeri havacılığın üstü kapatılan çok konuşulmayan kısmı olan “Askeri Hava Aracı Bakım Profesyonellerini ve çalışma hayatlarını” gururla ve büyük bir heyecanla anlattım, anlatıyorum ve anlatmaya devam edeceğim. Bu süreçte bana destek olan ve katkısı olan sivil havacılıkta görevli değerli arkadaşlarım, büyüklerim olduğu gibi askeri havacılığı tanımadığı ve tanımlayabilecek bir altyapı, birikime sahip olmadığı için saygısızca (bu tanım yeterli)  yazmayı kendine hak gören insanları da gördüm. Elbette onlara gerekli cevaplar uygun bir dille verildi. Fikir alışverişi çok önemli ve bu nedenle bir fikrin olgunlaşması için çalışıyorum ancak saygısızlığı ve küçük görmeyi asla kabul edemem!!

Bu arkadaş bir konuda haklı, askeri ve sivil havacılığı eşit görmesi mantıklı gelmiyordu, evet göremezsin zaten çünkü senin devasa ve özel olarak inşa edilmiş hangarlarda yapmakta zorlandığın arıza giderme işlemini (bakım ve arıza giderme işlemini ayıracak mantığının olduğunu bilmek istiyorum)

Bir Havacı, her türlü hava şartında UÇUŞ HATTINDA,

Bir Kara Havacı, her türlü hava şartında SENİN HAYAL DAHİ EDEMEYECEĞİN DAĞ BAŞLARINDA veya ÜS BÖLGELERİNDE,

Bir Deniz Havacı, her türlü hava şartında, DALGALI DENİZİN ORTASINDA, GEMİDE gerçekleştiriyor!

Tüm bu hezeyan ve içten olmayan tavsiyelerin altında yatan gerçek aslında nedir?

Bu sorunun cevabını çok iyi biliyorsunuz.

Askeri havacılığın bir otorite şemsiyesi altında toplanması bu süreçte en önemli ve kritik hedef. Buna yönelik çalışmalarım devam ediyor. Yine tamamlandığında burada göreceksiniz. Saygılarımla…

Güç bizimle olsun!

İstikbal Göklerdedir!

Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK

Gelecek heyecan verici.

Gelecek İNSANSIZ hava araçlarının.

Gelecek Hava Aracı Bakım Profesyonellerinin.

Geleceği yakalamak için şimdiden çok çalışmalıyız.

www.erolalper.com

#gelecek #future #safetyculture #positivesafetyculture #olumluemniyetkültürü #boeing #aircraftmechanic #emniyetkültürü #gelecekinsansız #aircraftmaintenance #aviation #aircraft #sikorsyky #lockheedmartin #havacı #aviator #maintenance #work #aviationmaintenancetechnician #havaaracıbakımprofesyonelleri #türkhavakuvvetleri #eğitim #yönetim #teknik #gelişim #alpererol #teknoloji #safety #culture #qualityassurance #management #training #teacher #technology #development #change #events #TAI #ANKA #HÜRJET #KAAN #ANKA-3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir