Yer Emniyet Nedir?

Merhaba! Havacılıkta 20 yıla varan tecrübelerimden, araştırmalarımdan ve incelemelerimden derlediğim fikirlerimi, akademik çalışmalarımı ve denemelerimi paylaşacağım yeni kişisel bloğuma hoş geldiniz.  2000 yılından beri gururla ve ilk günkü heyecanla yer aldığım havacılık camiasında, 2011 yılından itibaren uçak bakım çalışma sahalarında emniyet kültürü ve güvenli çalışma yöntemleri üzerine elde ettiğim birikimlerimi sizlere iki başlık altında sunmayı planlıyorum.  Yer emniyet ve olumlu emniyet kültürü.

Yer emniyet ve olumlu emniyet kültürü

Bu yazım aynı zamanda yer emniyet konusunun giriş yazısı olsun. Sizlere bu konuyu biraz detaylandırarak açıklamaya çalışacağım. Askeri havacılık kaynakları havacılığı günümüze getiren ve dünyada gelişimine öncülük eden ülkeler

, üreticiler ve kullanıcılar tarafından yazılmaktadır, askeri havacılıkta emniyet konusu iki ana başlık altında incelenmektedir.

  1. Yer Emniyet
  2. Uçuş Emniyet

Her iki konu üzerinde de eğitim almama rağmen ana çalışma alanımı yer emniyeti olarak belirledim. Bu kararımda çalışma hayatımın basamakları belirleyici oldu. Kısaca bahsetmem gerekirse, yaklaşık 8 yıllık yoğun uçuş hatları çalışma tecrübesi, kalkış öncesi kontrol kısmında üç yıllık görev sonrasında, aldığım yer emniyet ve uçuş emniyet eğitimleri akabinde bu çalıştığım sahalar ve tüm uçak bakım çalışma sahalarının çalışma emniyeti açısından kontrollerini içeren yer emniyet uzmanlığı görevini dört sene süresince yerine getirdim. Şu anda tüm bu birikimlerimi ve çok daha fazlasını yeni nesil havacıların yetişmesi için Uçak Bakım Okulunda öğretmenlik görevinde kullanıyorum.

Yer Emniyet

Yer emniyet, uçak bakımın yapıldığı tüm sahalarda, yapılan çalışmaların güven içinde gerçekleştirilmesini amaçlayan havacılığın vazgeçilmez bir unsurudur. Yer emniyet teşkilatlanması sivil çalışma sahalarında iş sağlığı ve güvenliği teşkilatlarıyla benzerlikler gösterse de, içerik, görev ve sorumluluklar açısından daha geniş çaplı bir yetkilendirme sahasıyla birlikte iş sağlığı ve güvenliğini de bünyesinde bulundurmaktadır. Çok geniş bir çalışma alanı olarak kabul edilse de, söz konusu havacılıkta uçuş emniyet kadar söz konusu olmaz. Hem sivil hem askeri havacılıkta uçuş emniyeti hak ettiği önemi görürken, yer emniyet söz konusu olduğunda uçuş emniyeti kadar ön plana çıkması beklenmese de oldukça arka planda kalmaktadır.

Amerikan savunma bakanlığından yapılan açıklamada 2030 yılına kadar envanterlerindeki uçar platformların %70’inin insansız olacağı bildirildi. Günümüzde yapay zekayla uçan insansız  hava araçları gökyüzüne yerini alırken, asıl önemli noktanın üzerinde yoğunlaşmanın zamanı gelmedi mi?

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir