Şu coniler uçağı yapmasını bilmediği gibi bakmasını da beceremiyorlar.

(Bu yazım aşırı ironi içerir)

Bir uçağı faal olarak envanterde bulundurmak oldukça maliyetli bir süreçtir. Hele ki bu uçaklar aktif bir muharip görev için değil de eğitim için üretilmişlerse. Özellikle simülasyon teknolojisinin gerçeği aratmayacak ölçüde gelişmesiyle bu uçaklarınızı ileride bir tarihte başka amaçlar için kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Bu durumda yapabileceğiniz iki işlem var;
Uçağa uzun süreli park işlemi uygulamak,
Ya da uçağı üretecek teknolojiniz ve uygun yeriniz varsa uçağı sonsuza denk orada depolamak.

Bu bizim gibi kullanıcı ülkeler için pek mümkün değil, tabiri yerindeyse kılı kırk yararak ve taneyle aldığımız uçakları bu şekilde gayri faal olarak elde tutmak lüksüne sahip değiliz. Ama Amerika gibi değişen toplu durumlara (konjonktür) göre cevap verebilen uluslararası güç ve üretici, pazarlayıcı bir ülkeyseniz bu mümkün.

Dolayısıyla Eğitim için depolanacak olan 32 adet 5. nesil F-22 Blok 20 uçağını da bu açıdan ele almak gerekiyordu.

Amerikalılar bu konuda çok şanslılar çünkü ellerinde AMARG (https://lnkd.in/dMJmrcGb ) gibi mükemmel bir tesis var. Burada çöl ortamında nem olmadan uçakları uzun yıllar depolayabiliyorlar. Bu sayede değişen toplu durumlara göre hava gücünü arttırabiliyor veya bu araçları satabiliyor. Örneğin Türk Hava Kuvvetleri Envanterinde bulunan tanker uçak filosu buradan gelmiştir. 1950’lilerde üretilen bu uçaklar yeni modernize programı sayesinde başarıyla görev yapmaya devam ediyor.

Geçenlerde amerikalı bir yetkili ellerindeki F-35’lerin %53’nün görev kapasitesine sahip olduğunu ve bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi. (https://lnkd.in/diFQep5e)

Tabi bizde ki çok bilmiş tayfada gülücükler açtı. “Demiştik işte bağğ uçağı yapamadılar, üstüne üstlük faal’de tutamıyorlar.” Bence üç farklı platform için üretilmiş, böylesine teknolojik bir uçak için bu rakam doğruysa gayet normal. İkmal sisteminin hedefi uçakların %70’ini faal tutmak üzerine kurgulanmış bir projede %53 hiç de küçümsenmemeli.
Kaldı ki onların faal anlayışıyla bizimkisi veya başka bir ülkeyle biraz çelişebilir. Kültürel açıdan baktığımda onların gayri faal olarak gördüğü bir uçağı başka bir ülke faal olarak servise verebilir. (bu benim genel havacılık kültürüne yönelik izlenimim) Amerikalılar bu konuda abartmayı severler. Bu açıklama da onun eseri olarak görüyorum. Şunu unutmayalım bu uçağı orada sevmeyenler de var.

Sonuç;
başkasının başarısızlığıyla dalga geçmeyi bırakıp, (hele ki hala o uçağı alabilmek için para verip lobi faaliyetleri icra ediyorsak) başkasının durumuyla ilgilenmeyip, kendi önümüze baktığımız zaman, işte tam da o zaman ilerleyebiliriz.

Kudret ve kabiliyetten mahrum olanlara iltifat olunmaz.
Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK

Güç bizimle olsun!

İstikbal Göklerdedir!
Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK

Gelecek heyecan verici.
Gelecek İNSANSIZ hava araçlarının.
Gelecek Hava Aracı Bakım Profesyonellerinin.
Geleceği yakalamak için şimdiden çok çalışmalıyız.

www.erolalper.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir