Havacı Kimdir-2

Havacıları çalışma sahalarına göre;

  1. Hava Aracı Bakım Profesyonelleri

    buy kamagra

    , Hava Trafik Kontrolörleri ve Yer Hizmetleri Çalışanları,
  2. Uçucular,
  3. Araştırma ve Geliştirme, Tasarım ve Üreticiler, olarak gruplandırabiliriz.

Şimdi sırasıyla bu paydaşların genel sahip olması nitelikleri inceleyelim. Şunu önemle üzerinde durarak belirtmek istiyorum, alanınızda en iyisi olabilirsiniz ama bu sizin iyi bir havacı olduğunuz anlamına gelmemektedir. Yaptığım gözlemlere dayanarak ve üzülerek belirtmeliyim ki özellikle sektörde üst düzey görevlilerin yaptığı açıklamalar, söylemler ve uygulamalar üzerinden değerlendirdiğimizde bunu çok daha net olarak görebilmekteyiz.

Öncede belirttiğim gibi akıllara sadece uçucuların geldiği bir havacılıkta aslında dağılım nasıl ve ne kadar çalışan var onu incelememizin önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin en büyük ve dünyada önemli bir havayolu şirketi olan THY’nin sahip olduğu 374 uçağına oranla personel dağılımını resim-1 de görmekteyiz. THY’nın bir alt işletmesi olan ve hava aracı bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştiren Turkish Technic’teki personel dağılımı ise Resim-2 de görülmektedir. Sadece yer hizmetleri veren Çelebi şirketinin 3634, Havaş şirketinin ise 4032 çalışanının olduğu, havacılık sektöründe sadece bakım hizmetleri (MRO Maintenance, Repair and Overhaul, Bakım, Onarım ve Tadilat ) veren şirketlerde de ortalama çalışan sayılarının 500-1000 arası değiştiğini görmekteyiz. Öte yandan ülkemizde çok önemli işler başaran ve hava aracı üretiminde bölgenin lider ve Dünyanın önde gelen şirketleri arasında ismi geçen TAI’nin personel dağılım bilgilerini de Resim-3’te görülmektedir. Her üç resmi incelediğimizde havacılık olarak ifade ettiğimiz büyük camia sadece uçuculardan oluşmamaktadır. Ülkemizde örnek olarak verdiğimiz şirketler dışında aynı alanlarda, eğitim, öğretim alanında ve üretimde alt yüklenici olarak çalışan birçok firmada değerli havacılar görev yapmaktadırlar.

Resim-3 TAI’de Bulunan 12.096 Personelin Dağılımı

Şimdi sırasıyla havacıları inceleyebiliriz,

  1. Hava Aracı Bakım Profesyonelleri, Hava Trafik Kontrolörleri ve Yer Hizmetleri Çalışanları:

Bu grup içinde bulunan yer hizmetleri kapsamında verilen faaliyetleri belirtmenin önemli olduğunu düşünüyorum;

  1. Temsil hizmetleri,
  2. Yük Kontrolü ve Haberleşme,
  3. Birim Yükleme Gereçlerinin Kontrolü,
  4. Yolcu Trafik,
  5. Kargo ve Posta,
  6. Yakıt ve Yağ,
  7. Ulaşım,
  8. İkram Servisi,
  9. Gözetim ve Yönetim,
  10. Uçak Özel Güvenlik Hizmet ve Denetimi,

Görüldüğü gibi çok kapsamlı bir çalışan istihdamı yapılmakta ve bu çalışanlar uzmanlıkları üzerinde önemli eğitimler almaktadır. Son yıllarda çok fazla eğitim kurumunun faaliyete geçtiğini görmekteyiz. Havacılığa eğitim ve öğretim alanında ilk olarak adım atıldığı havacılık liselerinin 2020 yılında 16 tanesinin devlet liselerinin olduğu, 13 tanesinin ise özel eğitim kurumları kapsamında faaliyet gösterdiği görülmektedir.

DEVAM EDECEK…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir