Hava Aracı Bakım Personelinin Karşılaştığı Tehlikeler Seri-5

4.5. Ergonomik Tehlikeler

Zayıf ergonomik düzene sahip işyerlerinde çalışmalar; çalışanları çeşitli risklere maruz bıraktığından dolayı endüstri işletmelerinde, mesleki kas ve iskelet sistemi hastalıkları yaygın olarak rastlanan bir sağlık sorunudur. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları iş verimliliğinde azalmaların, iş günü kayıplarının, yorulmaların ve sakatlanmaların temel sebeplerinin başında gelmektedir. (Nazlıoğlu, 2014) Doğal olmayan duruşlar kas ve eklemlere baskı yaparak vücudun fiziksel limitlerini zorlar. Bu nedenle çalışanlarda kas iskelet sistemi rahatsızlıkları görülme ihtimali artmaktadır.

4.5.1. Hava aracı dış bölgelerinde çalışma

Uçağın üzerinde veya altında yapılan çalışmalarda dengede durmak zor olduğundan dolayı dizleri bükerek çalışmak yerine, dizleri yere veya gövde üzerine koyarak çalışmak tercih edilmektedir. Özellikle kuvvet isteyen işlemlerde dize binen yük daha da artmakta ve dizin hasarlanmasına neden olmaktadır. Uçağın üzerinden gövde kapakları sökülerek iç bölgelere yapılan müdahalelerde en sık rastlanan sorun sıkışma ve ezilmelerdir. Çalışılan alanlar çok dar mecralar olduğundan dolayı yapılan müdahaleler görmeden el yordamıyla yapılmakta ve bu durumda istenmeyen kazalara neden olmaktadır.

4.5.2. Hava aracı iç bölgelerinde çalışma

Hava aracının kabin içinde, yakıt tanklarında ve diğer alanlarında yapılan bakım, kontrol veya arıza giderme işlemlerinde vücudu yoran ters veya zorlu hareketler yapılmaktadır. Bu durum sonunda istenmeyen ağrılar ve küçük çaplı ezilmeler oluşmaktadır. İniş takımları, hava alığı, egzoz bölgesi ve motor kompartımanı bölgeleri de vücut postürüne uygun olmayan zorlu çalışma sahalarıdır.

4.5.3. Kaldırma

Hava aracı üzerinden elektronik cihazların

, ana lastiklerin, iniş takımları gibi ağır mekanik parçalar ile birlikte yer destek cihazları olmadan uçak üzerine takılan her türlü mühimmat veya podların takılması ve sökülmesi ve elle taşınması işlemlerinde kaldırma hareketi uygulanmaktadır. Elle yapılan taşıma işlemlerinde 23kg’ı aşan her türlü malzeme gerekli teçhizatlar ile gerçekleştirilirken altında kalan yükler için elle kaldırma ile ilgili güvenlik tedbirleri mutlaka uygulanmalıdır.

SONUÇ

Beş bölümlük yazı dizisinde hava aracı bakım sahalarında bakım teknisyenlerinin maruz kaldığı tehlikeleri sizlere yazında yaptığım araştırmalar ve yirmi yıllık çalışma tecrübesiyle birlikte aktarmaya çalıştım. Bu tehlikeleri daha detaylı ve yeni nesil hava araçlarında meydana gelen gelişmelere göre sizlere aktarmaya devam edeceğim.

Hava araçlarında meydana gelen gelişmeler sonucu kullanıma sunulan yeni sistemler, uçağın sistemlerinde ve bakım esnasında kullanılan yeni kimyasallar bu tehlikelerin artmasına neden olduğu gibi alınacak önlemlerinde belirlenmesine ve yeni çözümlerin sunulmasına ihtiyaç duymaktadır. Havacılık sektörü meydana gelen tehlikeler ve yönetimleri açısından diğer sektörlere göre çok şanslı olduğunu belirtmeliyim. Özellikle teknik kitaplar bu tehlikelerin alınmasında başat rol oynamaktadır. Kullanıcıya kalansa sadece kitaplarda verilen uyarılara uymak kalıyor. Buna rağmen sektörde kazaların ve meslek hastalıkların önlenemediğini görmekteyiz.

– Teknik kitapların her detayı belirttiği ve uygulanan adımdan önce meydana gelecek tehlikeye karşı uyardığı halde aynı kazalar defalarca nasıl oluyor?

Bakım personeliniz profesyonel değilse ve çalışma etiği gereklerine göre üzerinde çalıştığı hava aracının uçtuğunu ve çok küçük bir hatasının canların son bulmasına, milyonlarca dolarlık maliyete ve hatta bu hava aracı vatan savunmasında kullanılıyorsa çok önemli harekatların gerçekleştirilemeyeceğini bilse dahi işine değer vermiyorsa ve önemsemiyorsa, çalışma sahasında emniyet kültürüne sahip olmadığından dolayı teknik kitabın emirleri doğrultusunda hareket etmiyorsa bu kazalar olmaya devam edecektir.

Böylesine önemli bir sektörde önemli tehlikelere maruz kalan bakım teknisyenlerinin öncesinde YÖNETİM KADEMESİNİN profesyonel bir anlayışa ve bence en önemlisi olumlu emniyet kültürüne sahip olması kurumun bahsettiğimiz sorunların üstesinden gelmesinde en önemli silahı olacaktır. İncelemelerime göre söyleyebilirimki tüm bileşenleriyle hayata geçirilen olumlu emniyet kültürüyle profesyonel ve çalışma etiğine sahip bir çalışan kitleniz süreçle birlikte oluşacaktır.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğimle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir